Wednesday, November 12, 2014

The Bulletin Recipe: November issue

新食感!ふわふわコリコリつくね鍋
Fluffy and Crunchy Meat ball Hot Pot

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Ingredients   (2-3 serving): 

Fluffy and Crunchy Meat ball (about 15 balls)
Minced Chicken                            150g
Chicken gizzard                             150g
Green onion (chopped)                     2-3
Soft tofu (firm is fine)                    140g
Grated Garlic                 1 table spoon
Grated Ginger                1 table spoon
Potato starch                     1.5 tea spoon
(you can use flour instead)
Salt                                   1/2 tea spoon

Soup (Pot for 3-4 people)
water                                      1000cc
Sake                                            100cc
Mirin                                1 table spoon
Grated Garlic                 1  tea spoon
Ginger                                      50g
(julienne, cut into thin strip)
Japanese Dashi pack                     1 pack
( or Powder dashi/ hondashi       1 tea spoon)
Chicken stock (powder)              1 tea spoon

*add white sesame/ dried chilli if you like

Pick your favourite veggies, meats, and seafood to make your own hot pot. I recommend mushrooms, cabbage, and asian chives for this soup.

材料(2−3人前):

ふわふわコリコリつくね(約15個分)
鶏ひき肉(皮付き)         150g
砂肝                150g
万能ネギ              2−3本
絹ごし豆腐(木綿でも可)      140g
おろしニンニク•ショウガ      各大さじ1
片栗粉            小さじ1.5
塩              小さじ1/2

スープ(3−4人前の鍋)
水              1000cc
酒               100cc
みりん             大さじ2
おろしニンニク         小さじ1
千切りショウガ          50g
出汁パック           1パック
(なければ、ほんだし 小さじ1)
鶏ガラスープの素(粉末)    大さじ1
白ごま•鷹の爪           お好みで

その他の具材は、お好みで。このスープには、キャベツやニラもよく合います!

Step 1 (soup): 
Add all the soup ingredients into a pot for hot pot, and boil the soup until all the ingredients melt into water. Stop the heat and let it sit. スープの全ての材料をお鍋に投入し、沸騰させます。一煮立ちしたら火を止めて、他の材料の下準備をする。

Step 2 (meat ball): 
Cut chicken gizzard into small pieces (diced, 5mm). 砂肝を5mm角の角切りにします。
 
Step 3: 
Mix minced chicken and salt in a bowl, and add mixed garlic and ginger, diced chicken gizzard, chopped green onion. 鶏ひき肉に塩を加えてよく練り、砂肝、おろしニンニク•ショウガ、刻んだ万能ネギを混ぜ合わせる。
Step 4:
In another bowl, mix tofu and potato starch well until the tofu become airily and fluffy. 別のボールに豆腐と片栗粉を入れ、豆腐がふわふわになるまで混ぜ合わせる。


Step 5:
Mix Step 3 and Step 4 together in a bowl, and make meat ball shapes. Ready for a hot bot now. ステップ3と4をよく混ぜ合わせ、お皿に盛る。団子型にしておくと、お鍋に使いやすい。

Step 6:
Enjoy your hot pot with the soup, meat balls, and your favourite toppings =)  あとは、お好みの食べ方でお鍋を楽しむのみ!

*Caution: Chicken gizzard need a bit longer time to cook compare to other meats! Make sure to cook the meat balls well in a hot pot please! 

注意:つくねに砂肝が入っているので、しっかりと火を通して食べてください。水の変わりに豆乳を使った豆乳鍋や、砂肝の変わりにレンコンを入れたシャキシャキつくねなど、アレンジもオススメです。


In my next post, I'll post some other ways of using this fluffy and crunchy meat balls

It's winter!
It's Hot Pot season♡

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